IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
15:00 | 16 май 2019
Обновен: 17:56 | 19 април 2024

Как да пазят морето чисто научиха децата от ДГ № 22 „Мечо Пух“

Работилнички, изкуство и демонстрации от специалисти са изградили еко-мислене у малчуганите

По материала работи: Слав Велев
Как да пазят морето чисто научиха децата от ДГ № 22 „Мечо Пух“

Любовта към планетата, грижата за чистотата ѝ и отношението към морето, до брега на което е построена нашата красива Варна се изгражда в първите седем години. И това отлично знаят в Детска градина№ 22  „Мечо Пух“. В продължение на два месеца екипът на детското заведение разработва вътрешен проект, свързан с екологично мислене към морето. „Името на цялостната концепция е „За чисто море“  – каза старши учителят Милена Велкова, която в момента преподава на 1 група. Целта е да развием позитивно отношение у децата към природата и екологично възпитание, екосъобразно поведение и грижа за морето. Чрез всички мероприятия малчуганите плавно и под формата на игра и изкуство изграждат ценностна система, ориентирана към здравословен начин на живот и грижа за опазването на Черно море“.

 

По думи на директора Нели Бакърджиева, началото на общата еко идея Детска градина „Мечо Пух“ поставя чрез арт-работилнички. В тях деца, родители и учители от 6-те групи изработват от отпадъчни материали, пластмасови капачки и стреч фолио фигурки на морски обитатели, висящи композиции и пана. Децата от 3-та група са направили впечатляващ колаж, рисуван с детски пръстчета върху фолио, с което са изобразили морското дъно.

 

Фауната и флората от морските дълбини са оживели изпод ръцете на по-големите дечица от 4 група чрез оцветени камъчета, хартия и полиетиленови торбички. С помощта на родителите си те са направили истински коралов риф. Октопод от картонени чашки и цветна хартия е дал вдъхновение на родители и деца от Предучилищната група.

 

Темата „Морето ни разказва“ само е допълнило общата концепция на еко-инициативата. Екипът на детското заведение е изработил с помощта на деца и родители албум на водните екземпляри и демонстрационно табло, на което са показани видовете и начина на живот на морските обитатели.

 

По-малките дечица възприемат отношението към чистотата на морето по по-простичък начин – чрез игра и играчки. Техните родители са се погрижили да направят катерушки с рибки. Майки на деца от 1 и 2 група са се включили с четене на приказки, свързани с красотата на морския свят и начините за съхранение на морето.

 

По-големите малчугани вече имат друго ниво на възприемчивост.  Затова и учителите на 4 група са им поднесли под формата на беседи и разкази информация за живота под водата и в дълбините. „От сала до съвременния кораб“  и „Защитници на морето“ са беседите, чрез които те са получили своята доза уроци по любов към синята шир.

 

Малчуганите от „Мечо Пух“ са били истински впечатлени от демонстрационния еко-разказ на Илиян Илиев, член на Управителния съвет на гражданската организация „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) за замърсяването на Черно море. Той им разказал за пречистващите филтри и ролята им за нашето дишане на чист въздух.

 

Екипът на детското заведение е включил и участието на професионални водолази от клуб „Приятели на морето“, които са показали на децата съоръжения за гмуркане и са презентирали работата на водолаза за почистване на морското дъно.

 

С транспортните средства по море малчуганите са се запознали от курсанти от ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“. От тях са научили и кой вещества са разградими и кои – не.

 

Песни, танци и един забележителен музикален фрагмент е поставил достойна точка за финал на екологичния проект. С това екипът на детската градина спокойно може да се похвали, че е посадил семенцата на любовта към чистото море у възпитаниците си, на отношение към природата и природосъобразния начин на живот. От семейството тръгва възпитанието и грижата към планетата ни, но детската градина може да бъде един незаменим приятел в това цялостно израстване.

 

Поздравяваме всички преподаватели, помощник- възпитатели, директора и родителите за невероятния успех и сътворена красота!

Ели Маринова

Снимки Юлияна Русева

 

Четете още: Такъв, какъвто го разбират изписаха варненски деца Великден (СНИМКИ)

Първокласници: Вече сме грамотни, можем да четем (СНИМКИ)

Празник на съня във варненската ДГ „Д-р Петър Берон“ (СНИМКИ)

Деца от варненска градина пяха химна с ръка на сърцето и сълзи в очите

До Африка ходиха варненски деца чрез открит урок в ДГ „Теменужка“

Коментари

Новини Варна