IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
11:30 | 7 септември 2021
Обновен: 04:40 | 5 май 2024

Хакери удариха преброяването у нас още на старта (ВИДЕО)

Над 3500 българи са се преброили за 7 часа

По материала работи: Слав Велев
Хакери удариха преброяването у нас още на старта (ВИДЕО)

Едва 10 часа след началото на кампанията по преброяването първата хакерска атака вече е факт. Това съобщи зам.-председателят на Нациналния ститистически институт Диана Янчева на пресконференция в Министерски съвет за старта на кампанията, предаде "Монитор". 

"IP адресите, от които се извършват атаките вече са блокирани", категорична бе тя.

До 7 часа тази сутрин 3571 души са се самопреброили електронно, половината от тях са от София. Първата онлайн анкетна карта е попълнена едва минута след полунощ, отчете шефът на инситута Сергей Цветарски.  

По думите му 27 000 обучени преброители ще се включат в кампанията на НСИ, а сигурността на данните на гражданите е гарантирана.

"Преброяването е важен процес за мен като вицепремиер, защото вярвам, че е необходимо да имаме данни за населението, тъй като по този начин можем да вземем важни решения", коментира вицепремиерът Атанас Пеканов, като допълни, че преброяването ще предостави информация и за най-големите градове, и за най-малките села. Освен това, ще повиши представителността на взетите решения. "Направете го онлайн, защото е по-безопасно", призова той.

Припомняме, че кампанията за преброяване на населението и сградите в България стартира в полунощ на 7 септември и ще продължи до 17- и същия месец. Ден по-късно преброителите тръгват на обход по домовете, който ще приключи на 3 октомври. По време на своите обиколки те ще раздадат стандартни анкетни карти на всеки, решил да се преброи по традиционния начин. Попълнилите онлайн проучването на НСИ пък ще трябва да предоставят на преброителите специализиран 15-цифрен код, който съдържа информация единствено за преброителния участък, контролния район и колко хора са вътре в жилището.

С оглед спазването на противоепидемичните мерки преброяването по домовете ще се извършва по специален медицински протокол, съгласуван с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него преброителите следва да разполагат със защитни маски и дезинфектанти, а дистанцията между анкетьора и гражданите трябва бъде минимум 1,5 метра.

Коментари

Новини Варна