IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
15:00 | 16 юни 2023
Обновен: 15:54 | 30 април 2024

Министър Динкова: Няма риск от замърсяване на българското Черноморие

Тя посети Варна, за да провери как се извършва мониторинга

По материала работи: Слав Велев
Министър Динкова: Няма риск от замърсяване на българското Черноморие

Зарица Динкова, тогава Георгиева/Снимка: БНТ

Данните показват, че в следващите 10 дни няма никаква вероятност каквото и да е замърсяване от Украйна да достигне по море румънската граница. Освен това река Дунав служи като естествен филтър, който би могъл да изтласка потенциалното замърсяване и да го върне обратно. Това обяви във Варна министърът на туризма Зарица Динкова, след като се запозна на място как точно се извършва мониторингът и как се обезпечава сигурността на българското Черноморие, с оглед на ситуацията с разрушения украински язовир „Нова Каховка“.

„Няма опасност нито за българските граждани, нито за туристическия сезон”, зави министър Динкова. Пред нея директорът на РЗИ-Варна е дал уверение, че при необходимост измервания за качеството на морската вода ще бъдат извършвани ежедневно.

Ежедневно се правят прогнозни модели за движението на водните маси. Няма тенденция за придвижване на юг, допълни началникът на Висшето военноморско училище флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. Той добави, че подобна е оценката и на Института по океанология.

Официалните данни не показват да има спад в резервациите, нито откази от почивки по Черноморието ни, отбеляза министърът на туризма. Според нея умишлено се разпространяват информации, целящи да навредят на българския туризъм.

„Трябва да се вземат мерки атаките срещу българския туристически бизнес да не се развиват и развихрят”, категорична бе министър Динкова.  

Във Варна тя посети Висшето военноморско училище, където функционира Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона. Той наблюдава в реално време и визуализира процесите в акваторията на Черно море, както и прогнозира посоката на движение на плаващи замърсители, разливи и петна.

Коментари

Новини Варна