IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
16:30 | 1 август 2023
Обновен: 08:52 | 2 май 2024

Отстраниха лекаря, изготвил медицинската експертиза на Дебора

"Не съм виждал рани, направени с такова зверство" - заяви медикът, приел момичето от Стара Загора

По материала работи: Слав Велев
Отстраниха лекаря, изготвил медицинската експертиза на Дебора

Снимката е илюстартивна

Отстраниха от длъжност лекаря, изготвил медицинската експертиза на нарязаното 18-годишната Дебора от Стара Загора, до приключване на разследването.

Считано от днес 1 август е прекратен трудовият договор на лекаря. Това съобщи директорът на болницата в Стара Загора проф. Йовчо Йовчев.

Заповедта за уволнението на лекаря е подписана и му е връчена тази сутрин. Той ще бъде отстранен от работа, докато разследването приключи.

Междувременно ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха промени за по-строги наказания при лека и средна телесна повреда.

Д-р Стоян Петров е първият лекар, който приема 18-годишното пострадало момиче. 3 часа са били необходими на екипа да зашият всички рани. Казва, че за близо 40-годишния си стаж като лекар за първи път вижда подобна гледка.

"Грозна работа, грозна... Не беше животозастрашаващо състоянието ѝ, но нацепена - една до друга успоредни рани… Аз съм виждал рани, ама чак такива с такова зверство направени… Не искам да си спомням за това нещо", казва д-р Стоян Петров, цитиран от БНТ.

Медикът прогнозира, че момичето цял живот ще преживява насилието и не може да си обясни какъв човек може да извършиш подобно нещо.

"Абсолютен изрод, психопат. Аз не виждам един нормален човек да направи такова нещо".

Адвокатът на обезобразеното момиче определя като неадекватна първоначалната експертиза за лека телесна повреда. Той има забележки към към указанията, които е дала прокуратурата по случая.

"Ако бяха разпитвани още на момента дежурните лекари, които са приели детето, още на този етап предвид голямата кръвозагуба, щеше да бъде определен характера на телесната повреда - един от признаците е временно разстройство на здравето, опасно за живота", каза Делян Славов, адвокат на пострадалата.

А обвиняемият Георги Николаев е заявил на адвокатът си, че не е съпричастен към нападението. Според защитникът 26-годишният мъж има алиби за деня на престъплението. И останалите обяснения: макетното ножче, с което е нарязана девойката, не е намерено в дома на задържания, а в апартамента на момичето. По ножа няма пръстови отпечатъци.

"Моят апел е: оставете съдебната система да работи спокойно. Не мога да повярвам, че съдии излизат да се обясняват за своите актове и за това, което се е наложило да постановят", каза адвокат Петко Кънев.

Защитата на Георги Николаев ще обжалва наложената му мярка "задържане под стража". Заседанието е насрочено за 9 август.

Коментари

Новини Варна