IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Свят
15:45 | 21 февруари 2023
Обновен: 12:33 | 26 март 2024

Пиеш, дрогираш се и шофираш – отнемат ти книжката! Съгласни ли сте!

Предложението е провокирано от катастрофа с известен дрогиран френски комик

По материала работи: Слав Велев
Пиеш, дрогираш се и шофираш – отнемат ти книжката! Съгласни ли сте!

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманин предлага отнемане на книжката в случай на шофиране под въздействието на наркотици и алкохол. Той направи това в интервю за Lemonde, а след това добави в Twitter, че „иска да приложи същата мярка и за тези, които шофират под въздействието на алкохол“.

В момента наказанието за шофиране с наркотици или алкохол във Франция е отнемане на до 6 точки от максималните 12 в талона на шофьора. Допълнителни санкции могат също така да доведат до отнемане на книжката до максимум три години, предаде AutoMedia.

Реакцията и предложенията на Дарманин, които тепърва ще се обсъждат, идва след трагична катастрофа на 10 февруари, когато под въздействието на кокаин комикът Пиер Палмаде удари челно друго превозно средство, в което бременна жена загуби бебето си, а още двама души са тежко ранени.

След това Палмаде беше арестуван и е под домашен арест, обвинен е в „убийство и непредумишлени телесни повреди“ и е с електронна гривна за наблюдение. Под отговорност са подведени и двама души, возили се в автомобила на 54-годишния комик. Той признава, че е употребил кокаин и синтетични наркотици преди да шофира, но посочи, че няма точен спомен за обстоятелствата на инцидента.

„Няма наркотици за развлечение, има само смъртоносни наркотици. Около 600 души умират всяка година в пътни инциденти, свързани с наркотици“, добави министърът в социалната мрежа. Той предлага също така квалифицирането на фаталните инциденти, дължащи се на наркотици и алкохол, да бъде като „убийство на пътя“.

Общо 800 000 полицейски проверки за търсене на наркотици при шофьори са извършени през 2022 г. - двойно повече от предходната, като 16% са се оказали положителни срещу 3% от проверените за алкохол. Министърът е разпоредил тази година да бъдат направени 1 милион проверки.

Коментари

Новини Варна