Варна 13°
fallback
Новини Варна
09:20 | 2 януари 2021
Обновен: 20:16 | 3 май 2024

Внимание: Машините за билети във Варна "гълтат" пари

Редица проблеми с автоматизираната система още в първия ден след въвеждането й изцяло

По материала работи: Слав Велев

Сигнали за редица проблеми с автоматизираната система за закупуване на билети за градския транспорт във Варна бяха регистрирани още в първия ден след въвеждането й изцяло.

Припомняме че от 1 януари 2021 г. бяха премахнати контрольорите, които продават билети за градския транспорт във Варна. Сега пътниците могат да закупуват билети и предплатени карти само от автоматизираната билетна система на общинско предприятие ТАСРУД. Въпросните машини работят вече месеци наред, а преди това стояха с години по спирките и автобусите в града.

Превозните документи се използват за всички линии от обществения транспорт на територията на общината, както и в крайградските автобусни линии от транспортната схема.

В превозните документи е въведено времепътуване със следните цени: 60 минути - 1,00 лв.; 90 минути - 1,50 лв.; 120 минути - 1,80 лв.; Целодневен - 4,00 лв. 

Билетите се закупуват от машини за продажба на билети /МПБ/, разположени на спирките, както и в превозните средства. 

Така още в първия ден на въвеждане на системата изцяло, социалната мрежа и местните групи се напълниха със сигнали за проблеми, като най-голяма част от тях бяха свързани с това, че машините на работят или че са "глътнали" парите на пътуващия.

Подобен сигнал подаде и общинският съветник Стела Николва.

Ето какво написа тя:

"Добро утро, варненци!

Една новина ни посрещна през новата година, че вече ще ползваме машините за закупуване на билети в автобусите.

И ето вчера качвам се аз в автобус номер 148 и пускам в машината 10 лв. Тя мисли около 30 секунди, пусна ми билет, после пак малко мисли, и ми върна ресто от 2 лв.

Контрольорката, която за моя радост беше в автобуса, защото шофьорите не се занимават с проблеми с билетната система, се обади в ТАСРУД/ общинското предприятие, което отговаря за машините/ и от там ме уведомиха, че мога да отида да си взема невърнатото от машината ресто в Стоматологията на 6 етаж. Контрольорката ме информира, че не съм първи карък в клетата Варна, а имало и други такива случаи. А аз и зададох риторичния въпрос, ако ходим да си търсим рестото в Стоматологията, кога ще работим.

Та така, уважаеми варненци, за да не ви се налага да ходите до Стоматологията за ресто, добре е да имате точно 1 лв., когато се качвате в градския транспорт.

А аз ще отида в Стоматологията не, за да си прибера рестото,  а да се срещна с директора на ТАСРУД за някои уточнения и решения!"

От общинското предприятие ТАСРУД уверяват, че машините са изправни и се реагира веднага при сигнал за проблем с устройството. От там припомнят и за това, че има редица изпочупени нарочно апарати за билети от недобросъвестни граждани. ТАСРУД ще възстанови всички невърнати суми на граждани.

Автор на статията:
Слав Велев
варна градски транспорт пари билети връщане машини проблеми ТАСРУД
2 коментара
fallback
fallback