IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Морски бизнес
11:45 | 7 април 2022
Обновен: 19:30 | 17 март 2024

ВМС зорко следи за мини в Черно море. Вижте къде

Участват кораби, вертолети и брегови средства за наблюдение на надводната обстановка

По материала работи: Слав Велев
ВМС зорко следи за мини в Черно море. Вижте къде

Снимка: ВМС

Въпреки, че оценките към момента са за нисък риск, възможността за появяване на плаваща мина в националните ни морски пространства не може да се изключи. Потвърждение за това са получените съобщения от ВМС на Турция и Румъния за открити и унищожени три малки котвени мини на 26 и 28 март. Затова ВМС поддържат незабавна готовност за оповестяване при открита мина и за нейното унищожаване, обявиха от флота.

Военноморските ни сили провеждат операция за наблюдение на системата за разделно движение по нашето крайбрежие, бреговата ивица и тези части от националните морски пространства, в които е възможно появяването на плаваща мина. В операцията участват кораби, вертолети и брегови средства за наблюдение на надводната обстановка от състава на ВМС.

По време на операцията непрекъснато се провежда визуално и техническо наблюдение за плаващи миноподобни предмети, като особено внимание се обръща на системата за разделно движение на корабите в териториалното море на Република България, на подходите към пристанищата и на зоните с интензивен корабен трафик, преминаващ транзитно край нашите брегове.

Води се наблюдение и за неблагоприятни хидрометеорологически условия в северната част на Черно море, които биха довели до възможно откъсване на мина и се изготвят разчети за вероятното ѝ движение.

Установени са връзки с ВМС на Румъния и Турция, и с Центъра за контрол на корабоплаването на НАТО, за изграждане на по пълна картина на обстановката и взаимно оповестяване.

Коментари

Новини Варна