Сармите са ястие, за което се сещаме веднага щом студът започне "да пощипва". Ето една рецепта, която е изпитана от поколения жени и е любима на цялото семейство.
Необходими продукти:
1 голяма или 2 по-малки кисели зелки
1/2 кг. кайма (40%телешко и 60% свинско)
1 глава лук
1 и 1/2 ч.ч ориз
черен пипер
червен пипер
чубрица
олио
Забележка: Не слагайте сол, освен ако не сте сигурни, че зелето е безсолно.
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на много ситно и заедно с каймата и ориза го поставете в дълбок тиган (уок) или тенджера, като предварително сте сипали 4-5 с.л. олио.
Омесете всичко с ръка, докато каймата и ориза се смесят достатъчно хомогенно.
Запържете всичко, като разбърквате от време на време, за да не загори.
Когато е почти готово сипете 1 с.л. червен пипер, черен пипер и чубрица на вкус.
Разбъркайте добре и добавете 3 ч.ч. гореща вода. Задушете плънката, докато изври водата, като разбърквате от време на време, за да не загори.
Оставете малко да изстине, като през това време си пригответе листите, като отстраните средната дебела част - чуканчето. Аз направо ги разрязвам на две, за да станат сармичките по-малки и апетитни.
Навиването е много лесно, ако се водите по картинките. Само не прекалявайте с количеството плънка , за да не излиза от сармата.
Подредете в по-дълбока тенджера, като на дъното предварително поставете зелев лист.
Притиснете с порцеланова чиния и долейте вода.
Варете на бавен огън до готовност (около 60 мин.)
Оставете го да поизстинат и после ги подредете в предварително подмазана с олио тавичка.
Намажете ги с разбит в олио червен пипер.
Сипете малко вода (до половината на сармата) и печете във фурната на 200 градуса, докато хванат хубава кафява коричка.
Да ви е сладко!
Черно море
Рецепта на деня: Шареният гювеч на баба