IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Живот
09:39 | 26 октомври 2016
Обновен: 00:49 | 29 април 2024

Хелзинки – живот на островите

Дъщерята на Балтийско море предлага много забележителности на туристите

По материала работи: Пламен Янков
Хелзинки – живот на островите

Уважаеми читатели, продължаваме нашата рубрика “Градове на вода” с №13 – Хелзинки, от класацията от Топ 25 на тези дестинации. Те са обявени от една от световните круизни компании и изданието Business Insider. Рейтингът определя най-привлекателните градове на вода през очите на туристите. За съставянето на рейтинга са използвани данни от индекса за качество на живот на Mercer (Mercer's Quality of Living), сведения на Euromonitor International за международните туристически маршрути, а също така и калкулатор Numbeo, който съставя приблизителна стойност на кошницата на стоките и услугите в различните градове. Както вече знаете, под №12 е Хонконг, 11-и е Дъблин, следва “Голямата ябълка” – Ню Йорк, девети е Токио, осми – Сан Франциско, на седма позиция e Сидни, на шеста – “българският” Чикаго, на пета – Сингапур, на четвърта – Копенхаген, на трета – Ванкувър, на втора – Барселона, а лидер е Окланд (Нова Зеландия).

 

Наричат Хелзинки "дъщерята на Балтийско море"

или "белият град на Севера". Финландската столица е град, който има какво да предложи на туристите - културни, исторически и архитектурни забележителности ви дебнат на всеки ъгъл и остров. Кошницата на стоките и услугите за туристите е $107,40. Хелзинки е най-големият и най-населен град във Финландия. Основан е в средата на XVI век. Съставен е от над 300 островчета, свързани помежду си с мостове. Уникалната морска гледка на над 20 000 малки острова по крайбрежието не може да остави никого равнодушен към красотата й, а ЮНЕСКО й дава статут на биосферен резерват. Градът много напомня на Санкт Петербург заради общото минало между Финландия и Русия и географската близост. 

 

Забележителностите са сред най-популярните 

туристически дестинации във Финландия. Градът е добре устроен за гости и предлага много и разнообразни забележителности и възможности за забавление. Хелзинки е най-големият град на територията на страната, като населението му достига около 600 000 души. Най-централното и съответно най-популярното място в Хелзинки е Сенатският площад, откъдето тръгват и завършват повечето групи, водени от екскурзовод. Архитектурата на площада е особено красива, като тук повечето сгради са решени в неокласически стил.

 

Суоменлина е най-голямата островна крепост

в Европа. До нея можете да стигнете с помощта на ферибот. И до днес, въпреки суровите климатични условия, крепостта е доста добре запазена. Можете да разгледате катакомбите и прилежащия музей. През по-топлите месеци можете да си направите пикник или просто да хапнете в кафенетата и ресторантите.

 

Централният парк е тихо и спокойно място

за разходка, където има само алеи за разхождащите се  и велосипедистите. Тук можете лесно да се откъснете от градския шум.

 

Лутеранската катедрала е символът на Хелзинки. Представлява огромна бяла сграда и е една от причините Хелзинки да се слави като "белия град на Севера". Ежегодно Лутеранската катедрала се посещава от около 50 000 туристи. Най-красивата част от Лутеранската катедрала в Хелзинки са статуите на светците, разположени върху църквата. Мястото и разположението им е символ на това, че бдят над хората.

 

Църквата в скалата е място,

което определено привлича погледите. Основата на църквата е издълбана в скала, а след това е сложен меден покрив. Заради добрата акустика тук често се провеждат концерти. Входът е свободен.

 

Успенската катедрала е църква от руския период на Хелзинки. Това е най-големият източноправославен храм в Западна Европа. Успенската катедрала в Хелзинки има 14 купола, покрити с 22-каратово злато. Смята се, че храмът приютява няколко чудотворни икони.

 

Националният  музей на Финландия

е реновиран наскоро и проследява както историята на Хелзинки, така и на страната като цяло. Можете да проследите развитието на региона от праисторически времена до наши дни. Има и временни експозиции, така че имате много причини да го посетите повече от веднъж.

 

Олимпийската кула е спомен на Финландия от домакинството на Олимпийските игри през 1952 г. 72-метровата кула днес е популярна забележителност в Хелзинки, защото предлага гледка към целия град.

 

 

КРУИЗНИ ГИГАНТИ И МАЛКИ КОРАБЧЕТА всекидневно возят туристи в Хелзинки.

 

 

ПИКНИК НА БРЕГА: столичани и туристи от различни поколения са избрали прекрасно място за прекарване на свободното време.

 

 

ХЕЛЗИНКИ НА 1 МАЙ - хиляди трудещи се отбелязват празника.

 

 

ПО ВРЕМЕ НА ДЪЛБОКОТО ЛЯТО плажовете край финландската столица са препълнени.

 

 

 

КОНЦЕРТ НА ЕДИН ОТ ОСТРОВИТЕ, събрал многохилядна тийнейджърска публика.

 

 

СВЕТЛИНИ ОТ НОЩНИЯ ГРАД. Хелзинки е особено красив след залез слънце.

 

 

МОНУМЕНТЪТ „СИБЕЛИУС“  е сред големите атракции.

 

Черно море

 

Четете още Две цивилизации си подават ръка в Хонконг

Дъблин – от пъбовете до културния туризъм

Ню Йорк съдържа чиста енергия за забавления и бизнес

Сан Франциско е любим на милиони туристи от цял свят

Идете на сърф или на... опера в Сидни

Варна с основание е морска столица на България

“Българският” Чикаго е любим на милиони туристи

Сингапур – градът на лъва е магнит за туристи от цял свят

Коментари

Новини Варна