IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
08:50 | 14 декември 2018
Обновен: 06:56 | 23 април 2024

Георги Жечев: Постоянството е най- важно за добрия автор

Философията дава отговори, които ще са ни полезни в живота, споделя младежът в рубриката „Надеждите на Варна“

По материала работи: Пламен Янков
Георги Жечев: Постоянството е най- важно за добрия автор

Георги Жечев е ученик в Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна с чуждоезиков профил – съвременни класически езици. Георги определя писането като своя страст и сила. Не случайно младежът се включва в различни конкурси по философия, реторика, както и в олимпиади и състезания.

 

Георги споделя, че започнал да пише по-активно в десети клас. „Тогава за първи път изучавахме „Етика и право“. Първоначално самият предмет ми беше интересен. Важно е също как преподавателят ще привлече вниманието на учениците.

 

Учителите са готови винаги да помогнат

Радвам се, че мога да използвам техните познания, опит и подкрепата им, за да постигна успехи в различни области. Горд съм, че съм част точно от това училище. Преподавателката ми Ида Маркова ни постави задача да напишем философско есе. Разбира се, тя ни разясни изискванията и тънкостите как да се справим с тази задача. С течение на времето започнах да се интересувам допълнително, да чета различни произведения.

 

Писането е нещо, без което не мога

Самите проблеми и цитати, които засягам в творбите си, будят интерес у мен. Те дават отговори, които ще са ни полезни и занапред в живота. Чрез цитатите на даден философ можеш да научиш какъв е неговият мироглед и какво според него е най-важно в живота. Винаги ми е било интересно да разбера тяхната гледна точка. Невероятно е как чрез дадено произведение успяваш да се докоснеш до автора”, разказва младежът.

 

Георги разкрива, че за него е предизвикателство да пише по различни теми.

 

„Давам всичко от себе си, колкото и да ми е трудна и непозната дадена тема

Никога не съм се отказвал да опитам. Писал съм есета по философия, български език, дори история. Пишейки, успявам да изразя идеите, които се въртят в главата ми. Успявал съм да тълкувам мисленето на различни хора, както и да го сравня с моето. По този начин научавам много нови неща, които ме обогатяват. Във философското есе се изисква убедителност, оригиналност и разсъждения. Целта е да покажем философска култура чрез богат набор от думи. Смята се, че едно есе е добро, ако бъдат спазени тези критерии”, споделя младият автор.

 

Като най-уютно за писане място Георги определя дома си. „Вкъщи се чувствам най-добре. Често нахвърлям мислите си на бележки. Използвам и речниците, за да намеря точната дума. Без значение колко време ми отнема,

 

за мен винаги е предизвикателство да напиша по-добро от предното есе

Бих искал по този начин читателят да се докосне, усети и разбере какво точно имам предвид, както и да научи повече за мен.”

 

Според Георги философията е царицата на науките. „Тя обединява знанията по всички предмети. Чрез нея човек може да осмисли много по-добре собственото си съществуване и това на своите предци.  Философията служи за ориентир в света. Тя определя какво е морал, доброта, красота.”

 

Георги смята, че постоянството е едно от основните качества, необходими на добрия автор. „Трябва да вникнеш в самата тема, за да отсееш най-важното в нея. Разбира се, това изисква да си готов да се лишиш от личното си време, за да постигнеш по-добри резултати.  Не е излишно и стратегическо мислене, за да подбереш най-правилно какво да включиш в есето си.

 

Изисква се богата обща култура,

за да можеш да тълкуваш различните автори. Все пак трябва да си запознат с техните творби и виждане. Ако си прочел нещо тяхно, то по този начин много по-лесно може да тълкуваш творбата. Нужно е и да си запознат с епохата, да знаеш тогава хората с какво са се занимавали, какви са били ценностите, обществото и заобикалящия ги свят.

 

Един от любимите автори на Георги е Жан-Пол Сартр. „Според него в човешкия живот граници няма, всеки е свободен да прави своите избори. Единственото, което не зависи от нас, е това къде и кога се раждаме. Смятам, че той е един от най-видните съвременни философи.

 

Неговия мироглед бих определил като най-близък до моето възприятие за света

Албер Камю пък ме впечатлява с неговата философия за абсурдността на човешкия живот и това, че не трябва да го приемаме твърде сериозно.“  

 

Георги се е класирал на второ място в конкурс, организиран от Великотърновския университет.  „Този успех ми помогна да придобия увереност и самочувствие, че мога да се справя. Две години участвах в надпреварата, като съм печелил и шесто място. В националния конкурс  „Българският път“ към Софийския университет, организиран от Българското философско общество, се класирах на трето място от общо 29 участници. Изпитах гордост, защото досега училището ни не е имало такъв успех, въпреки че сме участвали няколко пъти. Бях изненадан и много доволен”, разказва той.

 

Истинско предизвикателство за Георги е било участието му в ораторски конкурс. „Идеята да се включа в подобно събитие получих от преподавателката по културология, предмет, който се изучава само в нашето и още едно училище в София. Той цели да покаже интересната част от културата на народите. Тази година започнахме да изучаваме и реторика. В началото предметът беше непознат и труден, но с времето станах по-уверен в себе си. Проявих интерес да се сблъскам с непознатото, тъй като

 

преди това не бях говорил пред публика и жури

Първия път бях притеснен, но пък натрупах опит. Това ми помогна да се отпусна по време на следващите ми изяви. Тема на нашите разговори са били манталитетът на човек и неговото желание да се слее с тълпата. По този начин той губи индивидуалността си и става безлик. По реторика не пишем под формата на есе, творбата трябва да е кратка и стегната, а идеите да стават ясни. Участвал съм в различни олимпиади. По история съм печелил първо място в областта, а миналата година трето. Винаги съм се интересувал от различните периоди, мислене, нравите на хората, начина, по който са си обяснявали света. Може би от там идва желанието ми да пиша, защото ми е било интересно и съм разбрал, че мога да го правя. Това е една от причините да започна да пиша, както и учителите, които винаги са ни подкрепяли и са ни подавали ръка, когато сме се нуждаели от съвет или помощ.“

 

Младежът споделя, че приятелите му го подкрепят и окуражават да продължава да пише. „Според тях това, което правя, не е никак лесно. Те не знаят обаче

 

колко приятно е да излееш мислите си на листа

Подкрепят ме и са мнение, че трябва да продължа да пиша и занапред. Близките ми разбраха, че съм добър в това, и се гордеят с мен и успехите, които постигам.”

 

Като всеки млад човек в свободното си време Георги обича да се забавлява. „Обичам да слушам музика… от класически автори до съвременни парчета. Обичам да гледам и филми. Имам си любими актьори и актриси, които смятам, че са дали много на киноиндустрията. Голям привърженик съм и на футбола. Любимият ми отбор е „Реал“ (Мадрид).”

 

За този, който се цели в успеха, няма препятствие, което да го спъне, смята Георги. „Успява човек, който полага усилия и е готов да превъзмогне трудностите, за да постига своите цели.

 

Да се развиваш, означава сам да вдигаш летвата и надграждаш.”

Георги мечтае да продължава да пише, по думите му – може би след време и да издаде своя книга. „Искам да се реализирам с една от сферите на моите способности, но най-важното е, че искам да постигна неща, с които да съм полезен на обществото. Смятам да уча в София или Шотландия – със специалност философия или международни отношения.

 

С каквото и да се занимавам, не мисля да спирам да пиша”,

категоричен е младият автор. Пожелава си занапред да бъде все така целеустремен. „Искам да постигам това, което си поставя за цел, и никога да не се предавам, колкото и трудно да ми е”, завършва младият автор.

 

ИЛИЯНА МИТАКОВА

 

Четете още 

Мерая и Елиса Дончеви: Не си представяме живота без балет!

Димитър Николаев от школа „Импресия”: Светът е цветен и рисуването го доказва!

Константина Георгиева: Емоцията да си на сцената не избледнява никога!

Соня Клисарова от школа „Идея“: Насила не се рисува, художникът сам трябва да усети момента

Желислав Николаев: Една снимка може да замести цяла книга!

Веселина Цветковска: Чрез танците аз общувам и чувствам!

Ели Пенчева: В театъра най-важна е истината!

Маринела Георгиева от ПГ по текстил и моден дизайн: Гримът е изкуство и страст!

Мариян Кънчев от СУ за ХНИ „Константин Преславски“: Пиша със сърцето си!

Анна Неделчева от Варненската търговска гимназия: Трупането на опит е ключът към успеха

Ивона Георгиева от Варненската търговска гимназия: В България искам да уча и да се развивам!

Момчил Танев от Варненската търговска гимназия: Вярвам в идеите си!

Пламена Борисова от Варненската търговска гимназия: Учителите ни помагат да се изградим като личности

Денимир Неделчев от школа „Европейски мост“ към ОДК: Преоткривам себе си във всеки дебат!

Радост Денева от школа „Европейски мост“ към ОДК: Винаги защитавам позицията си!

Деница Русева от клуб „Касталия” към ОДК - Варна: Усетила съм всеки ред, който съм написала!

Александър Габровски от ОДК - Варна: Писането е рисуване с думи

Милица Иванова от клуб „Касталия” към ОДК - Варна: Живея, за да пиша!

Даниел Луканов от школа „Европейски мост“ към ОДК: Всеки от нас е лидер

Защо две 10-годишни момичета от Варна не обичат лятната ваканция?

Коментари

Новини Варна