Трапезата на Сирни заговезни (лесни рецепти)

Няколко интересни идеи от ИА Черно море, с които ще разнообразите празничната вечеря

Трапезата на Сирни заговезни (лесни рецепти)

Сирни Заговезни е един от най-почитаните празници в празничния календар на българина православен християнин. На този ден семейството се събира, по-младите посещават по-възрастните и молят за прошка, след което възрастните също взимат прошка. Именно заради този ритуал, празникът освен Сирни Заговезни е наричан още и Прошка. Денят на Сирни Заговезни е последният ден преди началото на най-дългият пост в годината - Великият пост преди Великден.

 

Седмица преди Сирни Заговезни, на Месни Заговезни, от менюто се изключва месото, а на Сирни Заговезни за последен път преди Великден се ядат сирене, яйца, мляко. Затова и за трапезата на Сирни Заговезни се приготвят точно ястия съдържащи сирене и яйца. Приготвя се баница, както и риба, която ще бъде позволена само в определени дни от Великденските пости.

 

На празничната трапеза на Сирни Заговезни се слагат още халва, варени яйца, сирене, варено жито, сушени плодове и печена тиква. 

 

Eто няколко интересни идеи от ИА Черно море, с които ще разнообразите празничната вечеря:

 

 
 
 
 
 
 
Новини

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата