Сирни Заговезни е един от най-почитаните празници в празничния календар на българина православен християнин. На този ден семейството се събира, по-младите посещават по-възрастните и молят за прошка, след което възрастните също взимат прошка. Именно заради този ритуал, празникът освен Сирни Заговезни е наричан още и Прошка. Денят на Сирни Заговезни е последният ден преди началото на най-дългият пост в годината - Великият пост преди Великден.
Седмица преди Сирни Заговезни, на Месни Заговезни, от менюто се изключва месото, а на Сирни Заговезни за последен път преди Великден се ядат сирене, яйца, мляко. Затова и за трапезата на Сирни Заговезни се приготвят точно ястия съдържащи сирене и яйца. Приготвя се баница, както и риба, която ще бъде позволена само в определени дни от Великденските пости.
На празничната трапеза на Сирни Заговезни се слагат още халва, варени яйца, сирене, варено жито, сушени плодове и печена тиква.
Eто няколко интересни идеи от ИА Черно море, с които ще разнообразите празничната вечеря:
-
Закопчаха пиян варненец зад волана
-
Над 170 петна от нефт са открити в българската акватория на Черно море за година
-
Мъж без книжка, опита да избяга от полицаи във Варненско
-
Осуетиха кражба на кабели от локомотивното депо във Варна
-
Изграждат 3 нови сгради за социални и интегрирани здравни услуги във Варна
-
140 пожара са потушени в страната за последното денонощие
Коментари