IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
13:43 | 20 февруари 2020
Обновен: 06:02 | 30 април 2024

Днешните хора са жертви на удобството

Защо прегаряме, обяснява здравният инструктор Ники Суков

По материала работи: Слав Велев
Днешните хора са жертви на удобството

В края на зимата, миг преди разпукването на природата много често съвременният човек прегаря, потопен в своя офис затвор. Това е периода преди да се хванем за зелено, преди да сме се впуснали по разходки и пикници, преди да сме си набавили истинската животворна доза витамин де от слънцето. Здравният инструктор Ники Суков обяснява защо прегаряме, какви са симптомите за това и как да излезем от преумората, в която сами сме се вкарали.

 

„Затворите тръгват от главите. Трябва да сме наясно, че ако сме избрали един нездравословен начин на хранене, може наистина да се стигне до един ментален затвор. Говоря съвсем съзнателно за тези хора, които консумират много животински продукти, в частност месо. Получава се интересна зависимост между балансираните ин и ян. И отделно откъм логиката – киселинност и основност на храните. Всичките тези аспекти се събират в едно заключение, че хората, които ядат предимно животински продукти (както това се случва сега, през зимата), по-често се обръщат и към алкохола, и към пушенето. Като вървим по тази логика, храненето, плюс телевизорите и компютрите дърпат в една посока – енергията. Едно от нещата, които имаме в съвременния свят и аз често го вадя на повърхността е, че ние сме жертви на удобството.

 

Леснодостъпното месо в магазина

В днешно време не се налага да гледаме прасе цяла година, за да го заколим  по Коледа и напълним в бурканите пестеливо за следващата година. В миналото хората внимателно и разчетливо са разпределяли всички части на животното. Това, което сега се случва с повсеместното предлагане на месо в магазините реално погледнато води точно до това. Омагьосаният кръг може да се разчупи само със завръщане към съществуващите традиции. Вместо да влезем до дъното до щанда с месо, първо да се спрем на плодовете и зеленчуците. Аз съм изключително радостен, че големите магазини са изложили щандовете със зарзават още на входа си, или поне на  видимо място. Нямаме право да ги подминаваме.

 

Сезонност и районност на зарзавата

Два много важни принципа в избирането на храната препоръчвам - сезонност и районност. В цикличността на сезоните ние си имаме кратки програми, които много бързо се задействат при наличие на ягоди, череши, домати, дини. Всички те си имат  място в храната със съответния сезон. Няма да кажа голяма тайна ако споделя информацията, че английската кралица, която може да яде абсолютно всичко, което поиска, яде изключително само сезонни плодове и зеленчуци. Другият важен принцип е районността – близките до физическото ни място зарзавати. В Америка дори имат диета, нареченна – 100-милна зона. Т.е. всички, което расте в радиус от 100 мили е подходящо за хранене.

 

Да се хванем за зелено!

Вече излезе свежата коприва, лапад, спанак. Хората, които страдат от костни заболявания и артрити, дори с лечебна цел може да позволят на копривата да ги опари. Тя е един от източниците на земните елементи. Първата спасителна сламка е да се обърнем към живата, истинската храна. Проста закуска с ядки или зърнени. Това може да събуди жизнеността в човека. Кълновете на всяка храна дават най-хубавото, най-красивото от продуктите. Не бива и да залитаме само в тази посока. Следват всички кореноплодни, праз, лук, които все още са с прекрасни хранителни качества. Не бива да забравяме бобовите, те са изключително полезни. Гъбките са ми толкова любими и недоумявам как някои хора с години не се сещат за тях. Забелязвам как все по-малко хора се наслаждават истински на цикличността на природата. Ако има нещо, което може да ни върне от прегаряне, да ни провокира да потърсим сезонните плодове и зеленчуци е именно това – вглеждането в природата, да наблюдаваме дърветата, да берем липа през пролетта.

 

Изключете електрониката!

Съветвам хората, които са много стриктни в бизнеса си и са на негово разположение 7 дни в седмицата по 24 часа, да си дадат почивен ден, да избягат от рутината. Това ще ги разтовари и презареди с енергия. Поне да определят часови пояс, в който да не отговарят на телефон и имейли. Човек сам трябва да си признае в каква посока е тръгнал и какви цели гони. Финансовото благополучие в средната възраст да не доведе до здравословно рухване в напреднала възраст. Все по-често млади хора на по 30 и 40 г. имат симптоми на прегряване. Това е диагноза. Симптомите са следните: отказват очите, ушите, имунната им система. Втората стъпка след прегарянето е да се изключим за период от време от Мрежата. Можем да си зададем на телефона напомняне, че след един час висене в социалните мрежи, е добре да се изключим.

 

Мързелът и зоната на комфорт

Мързелът ни кара вместо да отворим вратата на терасата и да видим дали духа вятър, да влезем в Интернет и да прочетем прогнозата, за да знаем как да се облечем. Така си притъпяваме сетивата, обръщаме се към масови източници на информация, а от пре-информираме, прегаряме. Нямаме сили да отидем на любимия си спорт или културно занимание. В един момент хората започват да оценяват това дръпване от технологиите, но първата крачка е най-важна. Без нея, няма как да се справим с прегарянето. Нека в почивния ден телефонът да си стои на зарядното! Светът няма да спре да се върти. Ние имаме погрешната представа, че трябва да сме информирани за всичко. Не! Има неща, които е по-добре да не ги знаем. Преинформираността води до прегаряне. Ако непрекаляваш с висене в Мрежата, оставаш чист. Много от неща, които се коментират в нет-а целят пренагнетяване. Настройваме се отрицателно, прегърбили сме се, притиснали сме си 4-та чакра, вместо да се изправим. Забиваме главата в телефона си, докато вървим по улиците. Това е напълно изключване на връзката със света, каза още Ники Суков.

 

По всяка вероятност част от вас, читателите се завръщат в тази рубрика за пореден път и това ни радва. Здравният инструктор Ники Суков ще се радва ако зададете свои въпроси, свързани със здравословното хранене, навиците, спорта, балансирания начин на живот. Вашите запитвания биха станали повод за следващите теми, по които той ще разкаже своята гледна точка и ще даде съвети. Може да отправите въпросите си тук, под публикацията, както и на Фейсбук страницата на агенция Черно море: https://www.facebook.com/MediinaGrupaChernoMore/

Ели Маринова

 

 

Четете още: Защо да четем етикетите на храната в магазина?

Ролята на кремовете и маслата за младостта на кожата

Месото да е само подправка за не-вегетарианците

Слънчева вода, хладен душ и масажи за по-здрава зима

Храната е сред основните лекарства при настинка

Не напълняваме от Коледа до Нова година, а обратно

Как да избегнем трупането на тлъстини по тялото си

Как да запазим костите си здрави

Защо със застудяването започва да ни се яде повече

Тук може да прочетете още от съветите на Ники Суков.

Коментари

Новини Варна