IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
13:13 | 22 април 2019
Обновен: 19:35 | 28 март 2024

Такъв, какъвто го разбират изписаха варненски деца Великден (СНИМКИ)

Родители и малчугани от ДГ „Теменужка“ спретнаха благотворителна работилничка

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

За децата Великден е светъл и шарен. С почивни дни, с писани яйца, козунаци, пилета, гнезда, къщички, уют и усещане за семейство. Особено за тези малчугани, които още не ходят на училище. И понеже празникът е семеен, екипът на варненската детска градина „Теменужка“ отново успя да спретне незабравим празник за своите възпитаници и техните и родители. Темата на своеобразната творческа работилница за великденска украса е част от програмата „Заедно можем“ за приобщаващо образование на деца, ученици и студенти от различни етнически групи в неравностойно социално положение и се осъществява със съдействието на Община Варна, Дирекция „Образование и младежки дейности“. Всички изработени фигурки ще бъдат откупени, а средствата - дарени в помощ на незрящи деца.

 

Детското заведение от години работи по схемата, сплотяваща родители и малчугани в направата на тематични апликации и сувенири. Нещо повече. Децата трепетно очакват вратата да се отвори в уречения час и родителите им да влязат в същата стая, в която те прекарват дните си само сред себеподобни и преподавателски екип. Учителките на 4-та група Десислава Максимова и Кремена Дянкова са успели да провокират интерес и сплотеност у всяко от тези семейства. По-мъничките възпитаници на градината – тези от 2-ра група сътвориха също своите малки великденски шедьоври. 

 

По отношение на сръчността и идеите, снимките могат и сами да предадат пъстротата и фантазията, както и уюта на работилничката. Вече познатите ни мотиви като яйца, кошнички, пролетни насекоми и цветя неизбежно бяха допълнени и от католическия заек, който плавно навлезе и в нашата култура и магазинна мрежа.  

 

Защо заек?

С няколко думи, слуховете за Великденския заек тръгват още от XIII. век, от района на днешна Германия. Там всяка пролет хората почитали богинята на плодородието Еостра и в нейна чест организирали пищни тържества. Легендите разказват, че един от символите на богинята и нейна дясна ръка била красива птица, която един ден неочаквано се превърнала в див заек. Но тъй като заекът останал с душа на птица, той продължил да прави гнезда и да ги пълни с шарени яйца. И тъй като дългоушкото е символ на плодородието, благоденствието и просперитета, зайците се превръщат в емблема на зараждането на нов живот, също както пролетта.

 

В детската градина се обучават и деца със специални потребности, както и билингви. Има семейства в смесен брак и съответно с малчугани, говорещи  турски, ромски, руски, арабски и полски езици. Те получават специални консултации и с тях се работи допълнително за усвояване на български език.

 

 „С готовност се включват родителите във всяко наше подобно мероприятие, сподели зам.-директорът Мария Ташкова. Нещо повече, те участват не само в творческите работилници, но и живо питат с какво бих могли да са полезни. Сами инициират дни, в които се включват в засаждането на градинка с подправки, тиквички, краставички и цветя в двора на филиала на ДГ „Теменужка“ на ул.“Капитан Райчо“. По този начин децата могат да наблюдават растежа на някои растения от засяването на семената до крайния продукт. Предвиждаме в рамките на тази програма и спортен празник, театрализирани приказки според възрастовите групи, тематични занимания с деца от целевите групи и още работа с родители и много инициативи“, добави още г-жа Ташкова.

 

Символиката на Великден е много дълбока. Децата ще я осъзнаят плавно и далеч по-късно. По пътя на порастването им обаче ние, възрастните трябва да сме им рамо. Да им даваме всеки ден всичката любов, на която сме способни, усещането за семейство и топлина, както и крило, под което винаги и при всички обстоятелства те да могат да се скрият, приютят, успокоят и разцъфнат. А творчеството също не изниква от земята. То се поражда. Вижда се, с него се заразява. И пак възрастните трябва да припалят искрата.

 

Пожелаваме здраве, свежи идеи и сили на целия екип на ДГ „Теменужка“ !

 

Светли празници на всички деца, родители и учители!

 

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Четете още:

Първокласници: Вече сме грамотни, можем да четем (СНИМКИ)

Празник на съня във варненската ДГ „Д-р Петър Берон“ (СНИМКИ)

Деца от варненска градина пяха химна с ръка на сърцето и сълзи в очите

До Африка ходиха варненски деца чрез открит урок в ДГ „Теменужка“

Уникален Розариум украси ДГ 35 ”Детска радост”

Как да пазят водата на планетата научиха варненски деца

Малки тв водещи пресъздадоха един ден в телевизията

Защо се пее с ръка на сърцето химнът на България?

Когато Снежко оживява от старо чорапче…

 

Коментари

Новини Варна