IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
08:20 | 8 февруари 2019
Обновен: 06:35 | 26 април 2024

Димитър Аврамов: Прическата трябва да отговаря на стила и духа на човека!

Идеята да променя някого ме вдъхновява, споделя младежът в рубриката „Надеждите на Варна“

По материала работи: Пламен Янков
Димитър Аврамов: Прическата трябва да отговаря на стила и духа на човека!

ЗАД КУЛИСИТЕ НА ШОУТО „Комиците“ с Руслан Мъйнов. 

 

 

Димитър Аврамов е ученик в Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн във Варна. Освен че учи, той е и фризьор. Участвал е във фотосесии на БНТ и БНР, както и зад кулисите на шоуто „Комиците”. 

 

- Димитър, как започна да се занимаваш с фризьорство?

- Не съм предполагал, че животът ми ще се развие в тази посока и ще се занимавам с фризьорство. Като дете наблюдавах как майка ми поддържа косата си. Ходех на фризьор заедно с нея. Постепенно започнах да следя с интерес това, което правят. Фризьорката на майка ми попита дали искам да прекарам част от лятната ваканция в салона, за да наблюдавам как работи. Всичко стана съвсем на шега, но с времето фризьорството заемаше все по-голяма част от времето ми. Малко по малко намирах материали, гледах клипове и списания. Реших, че искам да науча всичко, свързано с косите и стила. Това беше причината да кандидатствам в Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн. Случи се така, че точно тогава беше нулева година и ме приеха в Гимназията по туризъм със специалност „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия”. Имахме специални часове, в които се учеше как протича подготовката и производството на хляба. Беше интересно, но разбрах, че това не е моята мечта. Нямаше да работя в тази сфера, дори и да завърша. 

 

- Спомняш ли си първата прическа, която направи? Трудно ли ти беше?

- Започнах да правя обикновени плитки. Първото издухване със сешоар и четка беше върху косата на майка ми. Нейната фризьорка ми показа как се прави, защото ми беше за първи път. В началото ми беше неудобно да боравя със сешоара и четката.

 

 

- Кое е най-голямото предизвикателство пред фризьора?

- Всеки се вълнува от различна област във фризьорството, която най-много му се отдава. За някого е трудно подстригването, за друг боядисването, трети пък не успява да се справи толкова добре с прическите. Последните две мен лично ме затрудняват, затова искам да науча повече за тях, за да ставам все по-добър. Харесва ми да подстригвам, дори повече от правенето на прически. 

 

- Обичаш ли да експериментираш?

- Експериментирам, защото искам да се развивам в това, което правя. Опитвам всичко ново, което видя в интернет,  или пък се наложи като модна тенденция. Разбира се, винаги се намира и на кого да го пробвам. 

 

 

С Кръстьо Лафазанов
 

 

 

- За твоята прическа кой се грижи?

- Много хора се грижат за прическата ми. В някои случаи мои съученици се учат да подстригват на моята коса.

 

- Колко често трябва да ходим на фризьор?

- Има много фактори, от които зависи колко често трябва да посещаваме фризьорския салон. Най-важното обаче е човек да изпита нужда да отиде и да промени визията си.

 

 


- Има ли универсален съвет за прическата?

- Мисля, че е важно всеки да експериментира със себе си. Не трябва да ходим с една прическа и да сме консервативни. Човек трябва да е с прическа, която да отговаря на формата на лицето, годините, дори на самия стил и дух. 

 

 


 

- Какви умения трябва да има добрият фризьор?

- Определящи са желанието, уменията и практиката. Важно е фризьорът да може да разговаря. По този начин може да усети какво иска човекът срещу него. 

 

- А мъжете или жените са по-претенциозни по отношение на косата?

- По мое наблюдение през последните години мъжете стават по-взискателни и претенциозни към прическите си.  

 


 

- Кое според теб е определящо – модата или индивидуалността?

- Първото нещо, с което комуникираме, е външният вид. Човек трябва да залага на своята индивидуалност. Най-лесният начин да си различен е да бъдеш себе си. 

 

- Има ли модни икони сред българите? 

- Има доста млади актьори, които са идоли на днешното поколение. Може би в момента успешно се налага като модна икона писателят Константин Трендафилов, по-известен като Папи Ханс. 

 


- Стилни ли са българите?

- Смятам, че еднообразието ни е завладяло. Все по-рядко българинът експериментира, залага по-скоро на изпробваното и сигурното. Може би забързан в сивото всекидневие и работата облича по-практични дрехи и не обръща толкова внимание на външния си вид.

 

- Разкажи ми за постиженията си…

- От всяко мое участие в събитие, свързано с модата, съм научил по нещо. Включвал съм се в конкурс, в който темата беше да направим ретро прически. Зад сцената съм се включвал и в правенето на прически на актьорите от шоуто „Комиците”. Беше незабравимо преживяване. Снимах се с тях, беше много емоционално. Участвал съм във фотосесията за рождения ден на БНР, както и в събитие на БНТ. Осъзнах, че работата с нови хора изисква да бъдеш гъвкав. Самото усещане да работиш на такива места е много различно, ставаш част от тази магия. Накрая осъзнаваш, че най-важни са резултатите. Те имат значение.

 

 

С АКТРИСАТА Албена Павлова.


 

 

- Теб какво те вдъхновява?

- Вдъхновява ме идеята да променя човек. Суетата винаги е била водеща в нашето всекидневие. Има много нови тенденции, не липсват и предизвикателства. 

 

- Има ли фризьори в световен мащаб, които следиш?

- Гай Танг е фризьор, който се занимава единствено и само с боядисване на косата. Уникален е. Професионалист, който използва различни цветове, много ярки и пастелни. Открих го случайно в социалните мрежи. През тази учебна година за първи път имам и практика, което ми дава още шансове да продължавам да се развивам. Всичко, което съм успял да направя досега, е на база опити от наблюдение и практика върху близки. От малък съм във фризьорските салони и гледам как професионалистите променят хората. 

 

- Какво обичаш да правиш в свободното си време?

- Интересувам се от всичко, свързано с косата. Като всеки млад човек и аз излизам с приятели и се забавлявам. Обичам също така да рисувам. 

 


- За какво мечтаеш?

- Мечтая да стана много добър фризьор и да се развивам. 

 

- Какво си пожелаваш?

- Пожелавам си всички мечти, които имам, да се осъществят

 

 

ИЛИЯНА МИТАКОВА

 

 

Четете още от рубриката „Надеждите на Варна“

Мишел Луканова: Искам всичко в гимнастиката да ми се получава от първия път!

 

Петя Панева: Мечтая музиката да е мой спътник за цял живот!

 

Мерая и Елиса Дончеви: Не си представяме живота без балет!

 

Димитър Николаев: Светът е цветен и рисуването го доказва!

 

Константина Георгиева: Емоцията да си на сцената не избледнява никога!

 

Соня Клисарова: Насила не се рисува, художникът сам трябва да усети момента

 

Желислав Николаев: Една снимка може да замести цяла книга!

 

Веселина Цветковска: Чрез танците аз общувам и чувствам!

 

Ели Пенчева: В театъра най-важна е истината!

 

Маринела Георгиева: Гримът е изкуство и страст!

 

Мариян Кънчев: Пиша със сърцето си!

 

Анна Неделчева: Трупането на опит е ключът към успеха

 

Ивона Георгиева: В България искам да уча и да се развивам!

 

Момчил Танев: Вярвам в идеите си!

 

Пламена Борисова: Учителите ни помагат да се изградим като личности

 

Денимир Неделчев: Преоткривам себе си във всеки дебат!

 

Радост Денева: Винаги защитавам позицията си!

 

Деница Русева: Усетила съм всеки ред, който съм написала!

 

Александър Габровски: Писането е рисуване с думи

 

Милица Иванова: Живея, за да пиша!

 

Даниел Луканов: Всеки от нас е лидер

 

Защо две 10-годишни момичета от Варна не обичат лятната ваканция?

Коментари

Новини Варна