IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
09:13 | 29 март 2017
Обновен: 19:08 | 2 май 2024

Билбао – от металургията до музея „Гугенхайм“

Круизни кораби от цял свят возят туристи в столицата на провинцията Биская

По материала работи: Пламен Янков
Билбао – от металургията до музея „Гугенхайм“

Уважаеми читатели, приключихме класацията от Топ 25 на най-добрите градове на вода, обявени от една от световните круизни компании и изданието Business Insider. Рейтингът определя най-привлекателните градове на вода през очите на туристите. За съставянето му бяха използвани данни от индекса за качество на живот на Mercer (Mercer's Quality of Living), сведения на Euromonitor International за международните туристически маршрути, а също така и калкулатор Numbeo, който изчислява приблизителната стойност на кошницата на стоките и услугите в различните градове. До излизането на нова класация ще продължим да ви представяме най-добрите крайбрежни градове по света.

 

Билбао е най–големият град в Северна Испания

и столица на провинцията Биская. Градът се простира по дължината на реките Ибаисабал и Нервион, при мястото им на вливане в Бискайския залив – т.нар. Естуар на Билбао, дълъг 15 км. Населението на града е под половин милион жители. В него се намира известният Гугенхайм музей – за модерно и съвременно изкуство, с невероятна архитектура. Музеят за изящни изкуства е един от най-добрите в цяла Испания и също е място, което трябва да се посети. Друго важно място е Морският музей – там има изложение на кораба „Титаник“. 

 

Но мнозина твърдят, че времето тук се дели

на 2 етапа – до построяването на музея “Гугенхайм” и след това. Никога и никъде другаде един паметник на изкуството и архитектурата не е променял така радикално един град, както това се случи тук. Франк Гери проектира музея, английският архитект Норман Фостър – системата на метрото, а испанският архитект Сантяго Калатрава – новия терминал на летището и стъкления мост, който позволява на пешеходците да преминават над водата, а всичко това доведе до икономическото и културно възраждане на Билбао. В колекцията на “Гугенхайм” е представена историята на изкуството на ХХ век – 242 творби, 186 от които са от нюйоркския музей “Гугенхайм”. Това са картини на Кандински, Пикасо, Малевич, Миро и на много други. След социализирането на старите докове и корабостроителница градът се сдоби с нова атракционна зона с трикилометрова алея на скулптурите, която е магнит за туристите.

 

Интересен е старият квартал 

Casco viejo, създаден през Средновековието, който представлява плетеница от тесни улички с таверни, магазини и паметници. Има множество църкви, катедрали и административни сгради за почитателите на този тип туризъм. Различен е мостът Зибузури (Белият мост). Ежегодно се организира фестивалът “Семана Гранде”  (Голямата седмица). Тази традиция е започнала от 1978 г. и стартира в съботата на третата седмица от август. Всяка година се организират различни мероприятия, но основно има корида, свободни музикални изпълнения, силови игри и нощни представления с фойерверки.


 
Пристанището на Билбао

е едно от най-големите в Испания, което е причина и туризмът да е сред най-важните отрасли в икономиката на града. Местните залагат много и на сектора на услугите. Архитектурните и историческите забележителности (споменати по-горе) спомагат за културния ренесанс и туристическия бум. За контраст само ще споменем, че в миналото градът е бил известен като миньорски град заради големите си залежи от желязо. Билбао е основан на 15 юни 1300 г. от баскийския владетел дон Диего Лопес V де Аро. 

 

Нуждаещите се от адреналин

могат да се качат на въжено влакче и да се отправят към местата за приключения в увеселителния парк “Арчанда”. Финансовите институции и шикозните магазини в Билбао могат да бъдат разгледани в средището им във Великолепния квартал от XIX век. Билбао увеличава своята слава и с представителния си футболен отбор „Атлетик“ (Б), който е дългогодишен член на испанската Примера дивисион.  Кухнята в Билбао е характерна за страната на баските: това се предимно месни продукти, риба, които можете да консумирате в типични таверни, отпивайки чудесни вина.
Тук е мястото, където можете да си починете и да установите нови приятелства.~

 

 

 

ВЕТРОХОДСТВОТО Е ТИПИЧНО за Билбао занимание, което привлича стотици ентусиасти.

 

 

 

МУЗЕЯТ “ГУГЕНХАЙМ” Е ГОЛЯМАТА АТРАКЦИЯ в този град на вода. Външният му вид безспорно е забележителен, но не по-малко интересни са експозициите в него.

 

 

 

ТУРИСТИТЕ ИДВАТ И ЗА ЕКСТРЕМНИ СЪСТЕЗАНИЯ, като това са скоковете във вода. Хиляди се събират, за да видят най-добрите.

 

 

 

 

СТАРИТЕ ДОКОВЕ И КОРАБОСТРОИТЕЛНИЦАТА са социализирани и често събират публика за концерти.

 

 

 

 

СРЕДНОВЕКОВНАТА АРХИТЕКТУРА на Стария град припомня за миналото на Билбао.

 

 

 

НА ПЛАЖ В В ПРОВИНЦИЯ БИСКАЯ: за всеки има по някакво забавление.

 

Черно море

 

Четете още Ню Орлиънс – джаз, плаж и история

Венеция – град на гондоли и канали

Минало, настояще и бъдеще си подават ръка в Банкок

Хонолулу е мечтата на всеки турист

Маями – райско кътче за бедни и богати

Истанбул ни изкушава с най-доброто от Европа и Азия

Пърт – живот между пясъка, реката и океана

Осло – от фиордите до плажа и карането на… сърф!

В Дубай туристът се докосва до лукса на шейховете

Лисабон ни дава духа на пътешествениците

В Ел Ей директно от плажа ставате кинозвезда

Хелзинки – живот на островите

Две цивилизации си подават ръка в Хонконг

Дъблин – от пъбовете до културния туризъм

Ню Йорк съдържа чиста енергия за забавления и бизнес

Сан Франциско е любим на милиони туристи от цял свят

Идете на сърф или на... опера в Сидни

Варна с основание е морска столица на България

“Българският” Чикаго е любим на милиони туристи

Сингапур – градът на лъва е магнит за туристи от цял свят

Коментари

Новини Варна