IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
09:23 | 5 април 2017
Обновен: 00:10 | 3 май 2024

Батуми – морски туризъм със спомен за другаря Сталин

Много зеленина и удобства предоставя този черноморски курорт

По материала работи: Пламен Янков
Батуми – морски туризъм със спомен за другаря Сталин

Уважаеми читатели, приключихме класацията от Топ 25 на най-добрите градове на вода, обявени от една от световните круизни компании и изданието Business Insider. Рейтингът определя най-привлекателните градове на вода през очите на туристите. За съставянето му бяха използвани данни от индекса за качество на живот на Mercer (Mercer's Quality of Living), сведения на Euromonitor International за международните туристически маршрути, а също така и калкулатор Numbeo, който изчислява приблизителната стойност на кошницата на стоките и услугите в различните градове. До излизането на нова класация ще продължим да ви представяме най-добрите крайбрежни градове по света.

 

Батуми се намира в Югозападна Грузия, 

разположен е на брега на Черно море. Възниква на мястото на крепостта Тамарисцихе. Интерес представляват крепостта Тамара, католическият храм, Държавният музей на Аджария, музеят на Сталин, океанариумът, Ботаническата градина. Дългият крайбрежен булевард води до цветен пеещ фонтан. Атракция в Батуми е възможността да обиколите града с файтон.

 

Населението е над 120 000 души,

а това е един от най-старите градове, според историческите данни, формиран преди нашата ера. Първото споменаване на града датира отпреди новата ера, IV век, от гръцкия философ Аристотел. “Първоначално Батуми се наричаше Батус, от гръцката дума дълбок. През Средновековието градът бе преименуван от Батус в Батони. Батуми винаги имаше добро географско местоположение, поради това за правото на владеенето му постоянно спореха различни държави и цивилизации. В древни времена местното население имаше добри търговски отношения с много страни, а в дните на властването на римския император Адриан на територията на Батуми беше разположен римски военен лагер. През XVIII век Батуми принадлежеше на Османската империя.”

 

Интересното историческо минало

силно повлиява върху архитектурното величие на град Батуми. Дори по времената на Порто-Франко в града са реализирани много известни проекти на известни европейски архитекти, което подарява на града нов оригинален и уникален външен вид и го превръща от пристанищен град в популярна туристическа дестинация, която е много популярна сред туристите и до днес.


Изненадващо Батуми успява да комбинира

модерни европейски ценности, като същевременно внимателно запазва своите културни ценности. Тук модерните небостъргачи са примесени с архитектурни шедьоври от Средновековието, а новите квартали се смесват в шарените улици.


В Батуми до наше време са оцелели също така известният Катедрален храм на Рождество Богородично, църквата на свети Никола, джамията “Орга Джаме”. Батуми привлича туристите не само със своето историческо значение и културно наследство, но и с девствените си плажове, качественото обслужване и топлото море. Има много различни възможности за активен туризъм.


Градът е много зелен, 

по протежение на бреговата ивица има отлично поддържан просторен парк, който местните наричат Батумския булевард. Той е дълъг километри и предлага всякакви атракции и спортни площадки. Батумският булевард е създаден през 1881 г. от градинаря Мишел де Алфонсо, а в края на XX в. е удължен със 7 км. Контрастът с нашето презастроено Южно Черноморие е в полза на Батуми, където има големи паркове и площади с много въздух и широта. Те поемат многохилядните туристически тълпи, без да се създава хаос и чувство за пренаселеност. Магнитчета с лика на Сталин пък напомнят, че Грузия е родината на съветския диктатор. Което местните използват, за да привличат туристи.

 

 

 

МУЗЕЯТ НА ДР. СТАЛИН, с който се припомня, че той е роден именно в Грузия.

 


На 9 км от Батуми е Ботаническата градина 

с над 5000 вида растения, която заема площ от 102 хектара. Предлагат се обичайните услуги като пешеходна разходка или обиколка с електромобил. По-любопитното е обаче, че там можеш да опънеш палатка, къмпингуването излиза десетина лева на нощ. В Парка на чудесата са разположени 8-метровите скулптури на любовта - Али и Нино, Кулата на грузинската азбука, която е висока 135 м и прилича на молекулата на ДНК, старият батумски фар, скулптурната композиция “Аз, ти и Батуми”. В централната част на града се намира друг парк - “6 май”, който е разположен около езеро. В него има делфинариум, зоопарк и всякакви атракциони за деца.

 

ЗАБАВЛЕНИЯ НА ПЛАЖА И… НА ПОКРИВА на небостъргач на брега на Черно море.
 

 

 

ЕДНО ОТ МНОГОБРОЙНИТЕ ПАРТИТА по крайбрежната алея на Батуми.

 

 

 

 

СТАТУЯТА НА ВЛЮБЕНИТЕ е емблематична за града.

 

 

 

 

ПЛАЖУВАЩИТЕ НАМИРАТ НАЧИН да си намерят всякакви занимания.

 

 

 

ВОЕНЕН КОРАБ НА НАТО може да бъде посрещнат и така.

 

 

 

ГОЛЕМИТЕ КРУИЗНИ КОРАБИ не са атракция за Батуми, където пристигат туристи от цял свят.

 

 

 

ПРИСТАНИЩЕТО В БАТУМИ предлага и социализирана зона за отдих.

 

Черно море

 

Четете още Билбао – от металургията до музея „Гугенхайм“

Ню Орлиънс – джаз, плаж и история

Венеция – град на гондоли и канали

Минало, настояще и бъдеще си подават ръка в Банкок

Хонолулу е мечтата на всеки турист

Маями – райско кътче за бедни и богати

Истанбул ни изкушава с най-доброто от Европа и Азия

Пърт – живот между пясъка, реката и океана

Осло – от фиордите до плажа и карането на… сърф!

В Дубай туристът се докосва до лукса на шейховете

Лисабон ни дава духа на пътешествениците

В Ел Ей директно от плажа ставате кинозвезда

Хелзинки – живот на островите

Две цивилизации си подават ръка в Хонконг

Дъблин – от пъбовете до културния туризъм

Ню Йорк съдържа чиста енергия за забавления и бизнес

Сан Франциско е любим на милиони туристи от цял свят

Идете на сърф или на... опера в Сидни

Варна с основание е морска столица на България

“Българският” Чикаго е любим на милиони туристи

Сингапур – градът на лъва е магнит за туристи от цял свят

Коментари

Новини Варна