IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
15:13 | 24 януари 2017
Обновен: 02:27 | 25 април 2024

Моника Желязкова: Защо да остана във Варна?

Конкурс на Медийна група „Черно море“

По материала работи: Пламен Янков
Моника Желязкова: Защо да остана във Варна?

Представи си морския бриз как тръгва леко с умора, така си тръгват и от града нашите хора. Защо с уплаха да гоним мечтите, а не ги оставим в града с морските вълни да се слеят. Представи си дърво без листа и после Варна без нашите деца, та тя няма да е толкова пъстра и преветлива, а ще бъде леко унила. А пясъкът- той ще стене и вятър припрян ще го гони със зимни постели. Защо трябва да цапаме тази картина с тъмни цветове, като може да бъде залята с цветовете на  дъгата. Когато отидем към края на  брега, се сещаме за нашата праистория, където някъде във вечността се родила Варна. Морето шепне приказки за историческите съдбини на родния град. 

 

Да си представим за миг града без море,  нима той отново няма да ни зове?   Да бягаме като деца към него,  все едно сме попаднали в златна река. Да поседнем на ,,пееща“ пейка, тя сама ще разкаже своята стара история. Да вървим по възрожденска алея и да се гордеем с нашата история. А символът на Варна - Морската  градина като райско местенце -  любимо кътче на малки и големи за отдих и отмора. Да се разходим из нея и да се насладим на нейния чар. Лете с тучни ливадки, на есен, обагрена в злато, а пролет, зовяща в своите прегръдки и огласена от птичи песни. После да тръгнем към пристанището старо, да пуснем котва там, да чуем песента на вълните, идващи с големия кораб, а нека после да пуснем мечтите с него да отплават и нека дните тук да отминават. Тук идват пътници от знайни и незнайни места, любуват се на варненската красота. Чайки поздравяват приветливо, морски бриз полъхва мило.  Пътят ни води надолу към брега и морето леко плиска изморените нозе. Аз търся и черпя от него вдъхновение, то е моето смирение.

 

Eто, скъпи приятелю, всичко това ми дава основание да остана в моя роден град. Защото  Варна съчетава в себе си култура, природа, история. Варна - покорява   нашите сърца, усеща се онзи животрептящ ритъм на града, онази неповторима романтика, която витае във въздуха в делник и празник. Град на мечтите.  Град, съхраняващ  спомена за богато историческо културно наследство. Град, който дава възможност на младите хора да се развиват като личности. Морската ни столица събира хиляди млади хора в своите университети, колежи и морска академия. Ходейки по улиците на нашия град, усещаш младежкия дух, виталност и морската атмосфера.

 

Бих обиколила целия свят, но очите ми ще виждат само родния морски бряг.Там е бащиният ми дом, там където кипи шумния живот, но усещам шумната тишина, която хваща ме за ръка. Някой ден животът ще ми даде път към нови места, но сърцето ми ще се връща отново в града. Да отида при синъото самотно море и да изплаче своите грехове.

 

Преди да тръгнеш от морския бряг,  приятелю драг, усети красотите, възможностите на нашия неповторим град. Аз бих останала във Варна, за да съм до хората, които обичам, за да допринеса за по-доброто утре на града, защото аз съм частица от Варна, частица от България.

 

Моника Мигленова Желязкова 

16год.

ПГГСД "Николай Хайтов"

Варна 

 

Четете още До 31 януари изпращайте есета за Конкурса на Медийна група Черно море

 

Петър Петров: Защо да остана във Варна?

 

Мила Влайкова: Защо да остана във Варна?

 

Вероника Кираджиева: Защо да остана във Варна?

 

София Филева: Защо да остана във Варна?

 

Габриела Жекова: Защо да остана във Варна?

 

Гергана Тодорова: Защо да остана във Варна?


Ипек Алиосман: Защо да остана във Варна?


Емил Йорданов: Защо да остана във Варна?


Лу Бросар: Защо да остана във Варна?


Виолета Богданова: Защо да остана във Варна?

 

Радина Узунова: Защо да остана във Варна?

 

Никол Щерева: Защо да остана във Варна?

 

Маргарита Серебрянник: Защо да остана във Варна?

 

Живеслава Делидобрева: Защо да остана във Варна?

 

Десислава Янчева: Защо да остана да живея във Варна?

 

Йоанна Колева: Защо да остана във Варна?

 

Катерина Атанасова: Защо да остана във Варна?


Стела Начева: Защо да остана във Варна?


Георг Начев: Защо да остана във Варна?


Радостина Желязкова: Защо да остана във Варна?


Теменуга Калчева: Защо да остана във Варна?


Камелия Панайотова: Защо да остана във Варна?

 

Кристияна Кирилова: Варна – брегът на вдъхновението


Илиян Кънчев: Защо да остана във Варна?


Десислава Цолова: Защо да остана във Варна?


Миглена Танчева: Защо да остана във Варна?

 

Десислава Василева: Защо да остана във Варна?

 

Станислава Иванова: Защо да остана тук? Нямам развитие тук!

 

Иванна Иванова: Защо да остана във Варна?

Коментари

Новини Варна