IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Спорт
08:30 | 27 март 2019
Обновен: 05:22 | 17 април 2024

Васил Панайотов: „Черно море“ ще е фактор в Топ 6

Чувствам се добре в отбора, защото тук съм ценен и уважаван, усещам подкрепата както на ръководството и треньора, така и на моите съотборници, заяви халфът в рубриката „На спортна вълна“

По материала работи: Слав Велев
Снимка Ивайло Борисов

Васил Панайотов е роден на 16 юли 1990 г. в Гоце Делчев. Започва да играе футбол в родния си град, след което преминава през школата на столичния „Левски“.  Като професионален състезател се подвизава в отборите на Шумен, „Пирин“ (Гоце Делчев), Банско, „Агия Напа“, „Завиша“ (Бидгош), „Берое“ и „Стал Миелец“, преди да се завърне отново при „сините“. След една година в Първа лига с отбора на „Левски“ и изиграни 26 мача с отбелязани 4 гола  Васил Панайотов преминава в „Черно море“. Трансферът става факт през лятото на 2018-а. Срещаме се след края на редовния сезон в Първа лига, за да си поговорим за успехите и целите пред „Черно море“...

- Васко, „Черно море“ приключи редовния сезон на пето място, това ли е максимумът, който можехте да постигнете?

- С оглед развитието на всички срещи може би това е максимумът, но сега има още 10 мача, в които ние сме мобилизирани да покажем още по-добри игри и ако имаме възможност, да се класираме и на по-предна позиция.



 

- Какви цели си поставяте в Топ 6?

- Да побеждаваме! Да не сме просто един отбор в Топ 6, който да приема мястото си там като бонус. Събрани сме футболисти с качества и амбиции и смятам, че можем да покажем добри игри и да сме фактор в Топ 6.



 

- Миналата година, въпреки че отборът беше във втората половина на таблицата, стигна до баража за място в Лига Европа срещу третия в класирането. Смяташ ли, че тази година ще стигнете до позиция, която дава право за участие в евротурнирите?

- Ако погледнем към временното класиране, доста са точките, които ни разделят от третия, но ние ще играем мач за мач и ще гледаме да побеждаваме и да увеличаваме актива си. Имаме и друг вариант освен първенството за участие в евротурнирите и това е Купата на България. Ще дадем максимума от себе си в този турнир, дано да се поздравим с успех накрая.

 

 

- На 4 април излизате в четвъртфинала за Купата на България срещу „Ботев“ (Пловдив). Какви са очакванията ти за изхода на двубоя, който ще се реши в един мач?

- Надявам се да покажем нивото, което демонстрираме след зимната пауза, и да победим.



 

- Наскоро имахте и шампионатен мач с „Ботев“ (Пловдив), познавате ли добре съперника?

- Познаваме всеки един отбор в Първа лига. С „Ботев“ (Пловдив) ще играем доста често през следващите месеци, тъй като също е отбор от Топ 6. Мисля, че ако покажем нашата игра, със сигурност имаме шанс да ги отстраним.


 

- Кои бяха най-трудните мачове за „Черно море“ през сезона до този момент?

- С оглед развитието на срещите мисля, че точно мачът с „Ботев“ (Пловдив) беше доста труден. Показахме добра игра, но не отбелязахме гол, и това ни изнерви много в процеса на срещата, защото искахме да спечелим. Смятам, че въпреки всичко трябва да сме щастливи, защото сме в Топ 6, с което изпълнихме една от целите си.



 

- Трудно ли се стига до титулярното място в „Черно море“?

- Със сигурност! В „Черно море“ винаги е имало много добри футболисти, особено на моя пост. Трябва всеки ден да показваш максимума от възможностите си и ако получиш шанс, да го грабнеш и да не го отстъпваш на друг.

 

 

- Как се чувстваш в отбора?

- Чувствам се страхотно, защото тук съм оценен, уважаван, дава ми се шанс и усещам подкрепата както на ръководството и треньора, така и на моите съотборници. Позитивната атмосфера в съблекалнята е много важна, за да покаже един футболист добри игри на терена.



 

- Как се изгражда добрият колектив в един тим?

- Може би за нас е по-лесно, защото в отбора сме предимно българи, с доста от момчетата се познавам отпреди. Никой не дели нищо с останалите, а е концентриран върху собственото си представяне и върху това да покаже най-доброто, на което е способен, за да получи своя шанс.

 

 

- Фактът,  че в доста от българските тимове се налагат повече чужденци, не демотивира ли българските играчи според теб и докъде води, от гледна точка на това, че става все по-трудно да се събере качествен национален отбор?

- Това е болезнена тема както за мен, така и за повечето български футболисти. Получава се така, че не сме оценени,  а има доста добри млади таланти у нас, и ако им се дава повече шанс, те ще покажат на какво са способни, ще се развиват, ще стават по-добри и ще са полезни както на собствените си тимове, така и на националния отбор.



 

- Самият ти си юноша на един от водещите отбори у нас  – „Левски“, съжаляваш ли, че кариерата ти не се разви в този клуб?

- Там съм научил повечето неща, които показвам в момента на терена. Изживях една хубава година и в първия отбор, така че не съжалявам за нищо. „Левски“  ме е създал като футболист и чувствата ми са само положителни. Но ние сме професионалисти, гледаме само напред, сега съм в друг отбор, тук уча също много, от старши треньора, от моите съотборници, аз съм такъв човек, че обичам да се уча, да се трудя и да се развивам.



 

- Вашият треньор в „Черно море“ Илиан Илиев беше обичан футболист и в двата отбора – и в „Черно море“, и в „Левски“. Кое е най-важното, което научаваш от него?

- Много са нещата. Всеки ден има нещо ново. Най-важното е, че в момента старши треньорът ни дава спокойствие, което ни се отразява положително, и показваме по-добри игри, тъй като чувстваме сигурност и затова са такива резултатите.

 

 

- Кои са другите треньори, които оставиха следа в кариерата ти?

- Много са… Аз помня всеки един и съм му благодарен. Първият ми треньор в родния ми град е Димитър Киряков, той ме заведе на стадиона, с него направих първите си тренировки. В школата на „Левски“ научих доста от Виторио Павлов, при него прекарах най-голям период, след това в мъжкия футбол – от Николай Митов, Делио Роси,  Илиан Илиев сега… Аз съм такъв човек, че искам от всеки да уча и да взема максимума от това, което ми се дава.



 

- Защо избра точно футбола?

- Мисля, че той ме избра… Живеех на 100 метра от стадиона и всеки ден бях там. Така постепенно обикнах футбола и поисках да се развивам в тази насока. Получих подкрепа от моето семейство, много близък за мен човек също обичаше футбола, той ме ориентира към този спорт и съм щастлив, че поех по този път.



 

- Ако имаш възможност да се върнеш назад, би ли взел отново това решение?

- Не съжалявам за нито една секунда, защото футболът ми е дал толкова големи емоции, които човек рядко може да изпита…

 

- А какво ти отне?

- Може би повече време, което да прекарвам с моите родители и приятелката ми, но хубавите моменти компенсират всичко… Когато видя, че близките ми хора се гордеят с мен, няма нищо по-хубаво от това…



 

- Кои са най-скъпите ти моменти във футбола?

- Все още нямам спечелена титла, но смятам, че благодарение на футбола се изградих като личност. Спортът ме е възпитал като човек, който да помага, да иска да се учи и да се развива, да не поглежда назад, да е непримирим, така че от тази гледна точка футболът ме научи на доста неща.



 

- Тази първа титла в кариерата смяташ ли, че можеш да я постигнеш с „Черно море“?

- Защо не?! Просто трябва да сме концентрирани и да показваме най-доброто от себе си във всеки мач!



 

- Какво означава за вас в отбора подкрепата на публиката?

- Тя е много важен фактор. Един спорт се играе предимно заради феновете, а когато стадионът е пълен, всеки футболист е мобилизиран на 100%, получава допълнителна енергия.



 

- Кои бяха кумирите ти, когато започваше?

- Винаги съм харесвал Стилиян Петров. За мен той е най-добрият български полузащитник. Много съм гледал играта му, опитвал съм да приличам на него, но той е на доста високо ниво и трябва още много да работя, за да го достигна.

 

- С какво е по-различен днешният футбол от този, който си гледал ти като дете, и положителна ли е промяната?

- Със сигурност е променен, по-бърз и агресивен е. Но съм чувал старите футболисти да казват, каквото и да става, играта е една и съща - 11 срещу 11 на терена и отборът, който е по-подготвен, печели срещата.



 

- Как намираш настоящия формат на Първа лига?

- Според мен не е направен така, че отборите да се чувстват добре и да показват максимума във всяка една среща. Получава се, че отбор без нито една победа се спасява и остава в елита, а друг, който е показал по-добри игри – изпада. Аз не съм фактор, който да коментира формата на Първа лига, но смятам, че може да е по-прецизен.



 

- Играл си и в чужбина. Как ще сравниш първенствата, в които си бил, с нашето?

- Играл съм в Полша и Кипър. В Кипър футболът е доста по-бърз и техничен, в Полша пък е обратното – агресивен и много силов. Мисля, че в последните години българският футбол се развива. Да, има доста чужденци, но някои от тях са качествени и вдигат нивото на първенството. Доста от българските футболисти също играят на все по-високо ниво и смятам, че нашият шампионат е доста сериозен.



 

- За какво мечтаеш оттук нататък?

- Да съм здрав и да продължавам да практикувам футбол колкото се може по-дълго, да ставам по-добър, да спечеля титла, да дам много повече на отбора, отколкото в момента, защото мога. Искам успехи и да направя една кариера, която да се запомни.



 

- За място в националния отбор мечтаеш ли?

- Всеки мечтае да играе за родината си, аз също. Ако получа шанс, ще се радвам, ако не – продължавам да работя и да го чакам.  

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Снимки ИВАЙЛО БОРИСОВ


Още от "На спортна вълна":

Руслан Грозданов: Спечелил съм над сто медала като състезател


Христо Ненов: Привлича ме тръпката, когато застана на огневата линия

 

Галин Стоянов – Патрик: Влюбих се в баскетбола като дете, така е и до днес


Найден Найденов: КПС –Варна, ще гони три шампионски титли през годината

 

Янаки Янакиев: Доверието е най-важно в един екипаж


Йордан Атанасов: Любовта към спорта ми дава стимул да продължавам напред


Калоян Георгиев: Обичам футбола и децата, с които работя


Даниел Несторов: Футзалът е за по-бързо мислещи и по-технични състезатели


Веселин Бранимиров: Футболът е любов и неизлечима болест


Янко Русев: Винаги първи, така ме помнят хората


Божил Колев: Нямам червен картон в кариерата си


Красимир Балъков: СП САЩ’94 беше върхът на нашето поколение футболисти


Станислав Генчев: След 20 години в професионалния футбол още ми се играе


Георги Китанов: На терена трябва да поемаш рискове, за да постигаш успехи


Иванка Дрингова: От дете мечтаех да летя


Даниел Манев: Конната езда е военен спорт и трябва да има дисциплина


Кристиян Илиев: И в следващия си живот бих станал треньор


Пьотр Нестеров: Мечтата ми е да стана номер едно в света


Елена Пеева: Да играя футбол е моята сбъдната мечта


Николай Чернев от БФС: До 3 - 4 години България ще е сериозен участник в дивизия А, ако работим активно


Владимир Вълев – Питбула: Обмислям да се завърна на ринга напролет


Едриян Тодоров: Винаги съм мечтал да спечеля медал за България


Георги Иванов - Геша: Футболът е голямата ми любов


Евгени Иванов: Човек се учи повече от загубите отколкото от победите в този живот


Калоян Цветков: Плажният футбол за мен е емоция и страст


Деян и Калоян Иванови: Инвестициите в спорта се възвръщат в здравеопазването и образованието


Мария Чиприянова: Художествената гимнастика е красив спорт, но само, който е с характер, успява в него!


Зоя Чавдарова: Спортът ми даде здраве!


Александър Николов: Първият винаги остава в историята


Милен Петков: Трябва да си смел, за да играеш футбол


Денислав Коджабашев: Мечтая за медал от параолимпиада и за хубаво семейство


Иван Мартинов: Най-ценната победа винаги е следващата


Захари Дамянов: Оттеглих се, когато бях на върха


Станислав Станков: Искам да подобря отново националния рекорд!


Стефан Станчев: „Черно море“ ще е сериозен отбор през новия шампионат


Станимира Петрова: Искам да стъпя на олимпийския връх!


Галина Георгиева: Лесно е да постигнеш успех, по-трудно е да го защитиш!


Красимир Дунев: Спортната гимнастика е моят живот!


Бранимир Балчев: Трябват ни здрави мачове в Европа!


Симеон Христов: Участието в Шампионската лига е отплата за всичките ни усилия през годината


Сергей Стоянов: Перфектното изпълнение, а не трудността носи успех в гимнастиката


Божидар Златанов: Искам да стана като Йордан Йовчев и Красимир Дунев


Николай Кънчев: Казвали са ми, че съм роден за треньор


Ани Станева: Ушу ме смири, даде ми баланс!


Цонка Господинова: Леката атлетика е основата на всички спортове


Силвия Георгиева: Всеки старт е празник за мен


Ивайло Маринов: И до днес всички ми казват „шампионе“


Огнян Илиев: Щастлив съм, че бях треньор на най-изявените български тенисисти в последните 20 години


Кристиян Георгиев: Най-важното е да имаш хъс и желание за победа!


Никола Карастоянов: Най-трудно се играе като фаворит!


Живко Николов: Спортът изгражда твърди и уверени личности


Христо Христов: Когато завоюваш короната, трябва да я защитаваш


Тодор Каменов: Манталитетът на победител се изгражда най-трудно


Мариян Огнянов: Всичко, което имам, го дължа на футбола


Стефан Георгиев: Големият ми успех във волейбола тепърва предстои


Красимир Димов: Максималист съм – и в спорта, и в живота!


Никола Петров: Плуването е полезен спорт, добре е да се изучава в училище


Асен Великов: Най-много дължа на треньорите от Варна!


Георги Илиев: Да играя в „Черно море“ за мен е сбъдната мечта!


Eмануел Луканов: Имам още много да дам на Черно море!

Коментари

Новини Варна