IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Спорт
08:30 | 13 март 2019
Обновен: 17:40 | 27 март 2024

Христо Ненов: Привлича ме тръпката, когато застана на огневата линия

Спортната стрелба ми доставя истинско удоволствие, разкри състезателят в рубриката „На спортна вълна“

По материала работи: Слав Велев
Христо Ненов: Привлича ме тръпката, когато застана на огневата линия

Христо Ненов е състезател на варненския клуб „Стрелба“. Той и неговият личен треньор Нина Дякова ще отпътуват в понеделник, 18 март, за участие в първото Европейско първенство на Христо при мъжете. Турнирът ще е в хърватския град Осиек, където Христо е завоювал добри резултати в стартове при юношите. На 21-ви ще се състезава индивидуално в дисциплината 60 изстрела с пневматичен пистолет, а на следващия ден ще излезе за участие в новата олимпийска дисциплина – тийм микс, при която стрелят по двама представители от отбор – мъж и жена, и резултатите им се сумират. Финалите и в двете дисциплини са на 23 март. Срещаме се в разгара на подготовката, за да си поговорим за целите и амбициите на състезателя и неговия треньор преди важното състезание.

 

- Христо, предстои ти участие на Европейско първенство. Как върви подготовката ти и какви цели си поставяш?

- Целите ми не са големи, но подготовката е много тежка. Наскоро се сдобих и с нов пистолет и тренировките ми се удвоиха, буквално, тъй като работя паралелно и с двете оръжия.

 

- Ти спечели правото за участие в Европейското първенство с третото място, което завоюва на държавните финали. Трудно ли стигна до него?

- Това беше първото състезание при мъже, на което се явявам. Резултатите, които показах, не са кой знае какви, мисля, че можех да дам много повече от себе си, но все пак съм доволен от класирането.

 

- От колко време тренираш спортна стрелба?

- Това ми е седмата година.

 

- Как се насочи към този спорт, изглежда необичаен избор за едно дете?

- Наистина е така. Аз се насочих случайно към него, главното, защото родителите ми го предложиха като вариант да тренирам нещо. Хареса ми още от началото, бях ентусиазиран още на първите тренировки.

 

- Нещо друго тренирал ли си освен спортната стрелба?

- Като малък тренирах плуване и тенис на корт, но не беше нещо специално.

 

- Не се ли колебаеше дали да не продължиш с някои от тези спортове?

- Не, изобщо. И двата не ми се отдаваха особено, а и не ме влечаха толкова колкото стрелбата.

 

- С какво те привлече стрелбата?

- На мен този спорт ми носи истинско удоволствие. Привлича ме тръпката, когато застана на огневата линия на състезание.

 

- Как успяваш да се концентрираш?

- Това е най-трудният момент от всяко едно състезание. Няма точна рецепта как да стане. Според мен се надгражда с натрупването на повече опит и с участието в повече състезания.

 

- Това качество тренира ли се, или трябва да е вродено?

- С тренировките се получава.

 

- Кои са другите качества, които са нужни за стрелбата?

- Най-важна е устойчивата психика, това е първото условие, за да успее човек да се концентрира.

 

- Каква е ролята на треньора за доброто представяне на състезателя?

- Доста голяма… Няма състезател, който да е успял на високо ниво, без подкрепата на треньора си.

 

- Твой треньор е Нина Дякова, само с нея ли си работил през тези седем години, откакто се занимаваш със спортна стрелба?

- Да… На състезания и други треньори са ми давали съвети и съм много благодарен на всички.

 

- Кои от успехите, които си постигнал до момента, са ти най-скъпи?

- Не бих казал, че имам кой знае какви големи успехи, но най-ценни за мен са резултатите, които постигнах в последните два месеца на международни турнири.

 

- Оттук нататък какви цели си поставяш?

- Само по-високи резултати.

 

- Ти си студент втора година, как успяваш да съчетаваш спорта с учението?

- Доста трудно. Винаги едното отнема време от другото. Когато имам нещо с по-голям приоритет в университета, пропускам тренировка, но когато имам голямо състезание, пропускам от лекциите в университета, за да се подготвя.

 

 

Нина Дякова: Търпението и спокойствието са решаващи в спортната стрелба

С Христо се работи много лесно - той е много амбициозен, много старателен и си поставя винаги цели, които се стреми да постигне, подчерта треньорът в СК „Стрелба“ - Варна

 

- Г-жо Дякова, как върви подготовката на Христо преди Европейското първенство?

- Мисля, че върви много добре, стараем се да напаснем тренировките с университета, малко трудно, но се справяме.

 

- Ново оръжие имате от съвсем скоро, което закупихте със съдействието на дирекция „Спорт“ към община Варна. Смятате ли, че ще е достатъчен краткият период, който остава до състезанието, за да свикне Христо с него, или ще се явите със стария пистолет?

- На този етап мисля, че ще се явим със старото оръжие. Новият пистолет е много хубав, но периодът е доста кратък, за да можем да се подготвим за участие с него. По всяка вероятност ще се явим със стария пистолет, в който сме сигурни.

 

- Кажете няколко думи за характеристиките на новия пистолет, с какво е по-различен от другия?

- Най-добрите състезатели в света стрелят с такива пистолети. От най-новите модели е, с електронен спусък, такива използват всички на олимпийско ниво. Няма място за сравнение между него и стария ни пистолет, но все пак времето, в което Христо е работил с него, е много важно и решаващо сега, преди Европейското първенство.

 

- Какви цели си поставяте за това състезание?

- Искрено се надявам да стигнем до финал. Оттам нататък, дай Боже, да се борим за квота за Олимпийските игри.

 

- Кои са всъщност водещите сили в този спорт на европейско ниво?

- Много са и никой не отстъпва, всеки се бори, за да защитава позициите си. Сърбите са много добри. Българи също има силни. Самуил Донков е състезател на много високо ниво, от който можем да черпим само добри идеи и техники.

 

- От колко време работите с Христо и лесно ли се работи с него?

- С Христо се работи много лесно. Беше осми клас, когато започна да стреля. Той е много амбициозен, много старателен и си поставя винаги цели, които се стреми да постигне. Не си губи времето, просто работи.

 

- С колко общо състезатели работите в СК „Стрелба“?

- Имаме поне 40-50… Макар че има прихождащи и отказващи се. Затова казвам около 40-50, имаме представители във всички възрастови групи – от подготвителни до жени и мъже.

 

- Каква е оптималната възраст, на която да се започне?

- Може би е най-добре около четвърти клас, но все пак има и изключения. Ако детето е малко по-едро и яко, може да започне и по-рано, но все пак четвърти клас е оптималната възраст, на която може да започнат, а вече докога ще стрелят, зависи от тях. Стрелбата е спорт, който може да се практикува и в по-напреднала възраст. Има състезатели и на 40, и на 50 години, които продължават да стрелят.

 

- А как подбирате децата, с които да работите? Какви качества трябва да притежават?

- Трябва да имат търпение. Трябва да бъдат спокойни и да имат талант, но невинаги талантът е водещ, трябва да имат и воля.

 

- Има ли достатъчно интерес сред подрастващите? Да обърнем внимание на това какви качества развива спортната стрелба у тях!

- Интересът в подрастващите мисля, че не е много голям, и не само към стрелбата, а и към спорта като цяло. Не е както едно време… Какво можем да им кажем?! Спортът ще им помогне да се справят с негативните прояви, които са на улицата!

 

- Какво реално трябва да се направи, за да влязат повече деца в залите. Доста се говори за това насърчаване на физическата активност сред подрастващите, но сякаш от вас, хората в спорта, може да дойдат най-добрите идеи!

- Всичко тръгва от семейството. На първо място много важно е родителите да могат да ориентират децата си към спорта. Ние, треньорите, можем да ги насочим, когато дойдат при нас, да им кажем какво бъдеще имат в дадения спорт, но за да влязат в залата, най-важни са родителите.

 

- Вие самата кога започнахте и защо се насочихте точно към този спорт?

- Аз бях четвърти клас, когато започнах да тренирам. Стана случайно… И така вече доста години продължавам да се занимавам със стрелба.

 

- С какво ви заплени?

- Впечатли ме спокойствието, което излъчваха състезателите, както и начинът, по който се бореха да превъзмогнат себе си. Реших, че мога да бъда като тях – спокойна и мотивирана.

 

- Концентрацията, която стрелците постигат в решаващия момент по време на състезание, е впечатляваща. Как се постига всъщност?

- Концентрацията е много важно нещо. Без нея е много трудно да се продължи, но всичко е въпрос на работа. Колкото по-дълго се работи, толкова човек по-добре опознава себе си и може да контролира мислите си. Не е лесно и не на всеки му се отдава. Ако се разконцентрираш само за момент, това може да ти коства доброто попадение.

 

- Какви цели си поставяте оттук нататък, за какво мечтаете – в личен план, за Христо и за клуба като цяло?

- За Христо си поставям максималните цели, естествено, да стигне до олимпиада… За клуба искрено се надявам да намерим съмишленици, които да ни помагат, защото спортът без средства е нещо много трудно, а нашият спорт е скъп. Искрено се надявам в бъдеще да продължим да се развиваме и да имаме повече деца с цели, каквито си поставя Христо.

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

 

Още  от "На спортна вълна":

Галин Стоянов – Патрик: Влюбих се в баскетбола като дете, така е и до днес


Найден Найденов: КПС –Варна, ще гони три шампионски титли през годината

Янаки Янакиев: Доверието е най-важно в един екипаж


Йордан Атанасов: Любовта към спорта ми дава стимул да продължавам напред


Калоян Георгиев: Обичам футбола и децата, с които работя


Даниел Несторов: Футзалът е за по-бързо мислещи и по-технични състезатели


Веселин Бранимиров: Футболът е любов и неизлечима болест


Янко Русев: Винаги първи, така ме помнят хората


Божил Колев: Нямам червен картон в кариерата си


Красимир Балъков: СП САЩ’94 беше върхът на нашето поколение футболисти


Станислав Генчев: След 20 години в професионалния футбол още ми се играе


Георги Китанов: На терена трябва да поемаш рискове, за да постигаш успехи


Иванка Дрингова: От дете мечтаех да летя


Даниел Манев: Конната езда е военен спорт и трябва да има дисциплина


Кристиян Илиев: И в следващия си живот бих станал треньор


Пьотр Нестеров: Мечтата ми е да стана номер едно в света


Елена Пеева: Да играя футбол е моята сбъдната мечта


Николай Чернев от БФС: До 3 - 4 години България ще е сериозен участник в дивизия А, ако работим активно


Владимир Вълев – Питбула: Обмислям да се завърна на ринга напролет


Едриян Тодоров: Винаги съм мечтал да спечеля медал за България


Георги Иванов - Геша: Футболът е голямата ми любов


Евгени Иванов: Човек се учи повече от загубите отколкото от победите в този живот


Калоян Цветков: Плажният футбол за мен е емоция и страст


Деян и Калоян Иванови: Инвестициите в спорта се възвръщат в здравеопазването и образованието


Мария Чиприянова: Художествената гимнастика е красив спорт, но само, който е с характер, успява в него!


Зоя Чавдарова: Спортът ми даде здраве!


Александър Николов: Първият винаги остава в историята


Милен Петков: Трябва да си смел, за да играеш футбол


Денислав Коджабашев: Мечтая за медал от параолимпиада и за хубаво семейство


Иван Мартинов: Най-ценната победа винаги е следващата


Захари Дамянов: Оттеглих се, когато бях на върха


Станислав Станков: Искам да подобря отново националния рекорд!


Стефан Станчев: „Черно море“ ще е сериозен отбор през новия шампионат


Станимира Петрова: Искам да стъпя на олимпийския връх!


Галина Георгиева: Лесно е да постигнеш успех, по-трудно е да го защитиш!


Красимир Дунев: Спортната гимнастика е моят живот!


Бранимир Балчев: Трябват ни здрави мачове в Европа!


Симеон Христов: Участието в Шампионската лига е отплата за всичките ни усилия през годината


Сергей Стоянов: Перфектното изпълнение, а не трудността носи успех в гимнастиката


Божидар Златанов: Искам да стана като Йордан Йовчев и Красимир Дунев


Николай Кънчев: Казвали са ми, че съм роден за треньор


Ани Станева: Ушу ме смири, даде ми баланс!


Цонка Господинова: Леката атлетика е основата на всички спортове


Силвия Георгиева: Всеки старт е празник за мен


Ивайло Маринов: И до днес всички ми казват „шампионе“


Огнян Илиев: Щастлив съм, че бях треньор на най-изявените български тенисисти в последните 20 години


Кристиян Георгиев: Най-важното е да имаш хъс и желание за победа!


Никола Карастоянов: Най-трудно се играе като фаворит!


Живко Николов: Спортът изгражда твърди и уверени личности


Христо Христов: Когато завоюваш короната, трябва да я защитаваш


Тодор Каменов: Манталитетът на победител се изгражда най-трудно


Мариян Огнянов: Всичко, което имам, го дължа на футбола


Стефан Георгиев: Големият ми успех във волейбола тепърва предстои


Красимир Димов: Максималист съм – и в спорта, и в живота!


Никола Петров: Плуването е полезен спорт, добре е да се изучава в училище


Асен Великов: Най-много дължа на треньорите от Варна!


Георги Илиев: Да играя в „Черно море“ за мен е сбъдната мечта!


Eмануел Луканов: Имам още много да дам на Черно море!

Коментари

Новини Варна